søndag 2. mars 2014

Fastelavnsboller med eplejuice og vaktelegg


For 7-8 måneder siden, fikk Lille Glede påvist allergi mot melk og hønseegg. De siste månedene har vi med andre ord lært mye om hvilke alternativer som finnes når man ikke kan lage mat med melkeprodukter eller egg. Ernæringsfysiologen ga oss klarsignal til å prøve ut vaktelegg, noe vi nå driver og eksperiementerer med. Så langt ser vi ikke noen reaksjon hos jenta vår. Vaktelegg er søte og små, og smaker akkurat som hønseegg. Vi er så heldig å få tak i dem via den lokale, økologiske matbutikken her.


Fastelavnsboller har jeg aldri laget før. Når vi lager mat uten egg og melk, tar vi oftest utgangspunkt i en vanlig oppskrift, og bytter ut egg og melk med gode alternativer.
 I dag prøvde vi Boligliv sin oppskrift. Vår versjon ble slik:

Fastelavnsboller med eplejuice og vaktelegg

100 gram melkefritt smør
1 dl eplejuice
1 dl vann
50 gram gjær
2 ss rårørsukker
3 vaktelegg
1 knivspiss salt
ca 450 gram hvetemel
1 vaktelegg til pensling

Smelt smør og tilsett juice og vann. Rør ut gjæren i den romtempererte væsken. Tilsett sukker, egg og salt, og tilsett mel til passe deig. Hev en time på lunt sted.

Trill ca 16 boller. Vi pakket inn en mørk sjokoladebit inni halvparten av bollene. Pensle med vaktelegg.
Stekes på 200 grader i ca 15 min.

Veldig god deig å jobbe med for små barnefingre!



Denne 70 % sjokoladen fra Divine inneholder ikke melk (kun "spor"). 
"Visp" fra gogreen er en havrebasert og vispbar "fløte".


Så ble søndagskaffe og fastelavnsboller med pisket havrefløte og vaniljesukker, samt boller med "sjokoladehemmelighet". 

Kjekt for ei som er allergisk at alle spiser det samme og at hun kan smake på alt som står fremme! :)

Tenkte å begynne å dele flere oppskrifter uten melk og egg. Kanskje er det flere der ute som synes det er kjekt å finne tips til allergivennlig mat? Tar gjerne i mot tips selv også!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...