tirsdag 26. februar 2013

Hils på ei glad marihøne


Dette innlegget vil jeg dedisere til min mamma. I barndommen, laget hun mange herlige og fine kostymer til meg - noen ganger ut fra mine ideer, men oftest fra hennes eget utømmelige, kreative hode; f.eks tomat, klovn, "vinter og sommer" (todelt kostyme) og kråke.

Jeg har et ønske om å "bringe videre" dette med å lage egne kostymer til karneval. Min tanke er å bruke kreativiteten, at det ikke skal behøve å koste noe særlig og det skal ikke nødvendigvis være så tidkrevende - dette som en slags motpol til masseproduksjonen av billige kostymer, som henger i lekebutikker på denne tiden av året (sett fra et miljøperspektiv). 

Tenker også at det er en "hyllest" til det uperfekte. Det skal se hjemmelaget ut, det skal være litt skjevt og sjarmerende. Da jeg satt i kveldslys og sydde kostymet, trodde jeg at jeg brukte svart tråd, men oppdaget neste dag at tråden var.. blå. Akkurat slike ting er jo litt morsomt, synes jeg. 

Da Lille Glede skulle på årets karneval, ble vi enige om at det kunne være morsomt å være marihøne og jeg bestemte meg for å gjøre et forsøk på å lage mitt første barnekostyme. Jeg søkte etter inspirasjon på pinterest og fikk dermed et bilde i hodet på hvordan kostymet skulle se ut. Jeg brukte en rød og lang, gammel singlet som jeg hadde pakket bort. Vingene og prikkene ble laget av noen svarte ammesingleter, og de ekstra beina er laget av ei strømpebukse som Lille Glede har vokst ut av. Det eneste jeg har kjøpt er "diademet", men så flere ideer på pinterest til hvordan jeg kunne laget dem, f.eks med piperensere eller heklet.


Jeg var spent på hvordan Lille Glede ville reagere da kostymet var ferdig, nettopp med tanke på dette uperfekte - men hun var strålende fornøyd! Da var det verdt de timene jeg brukte på det, og det var ikke så mange timer altså. Og så tenkte jeg på jenta mi mens jeg gjorde det.. Og på mammaen min.


Vingene er klipt ut av en "bleiepappkasse" og jeg brukte et kakefat som "mal". Jeg passet på at "bretten" ble med, slik at jeg kunne utnytte det til at vingene kunne "blafre", hvis du skjønner hva jeg mener. Vingene er sydd fast til kjolen med ei stor nål og bomullsgarn (sydde gjennom pappen).


Du vet boka du kan vinne i min gi-vekk? Der står det noe om dette med å sy egne kostymer:

"Heldigvis har jeg indset, at et kostumes succes ikke nødvendigvis afhænger af, at alle deler er perfekte. Hemmeligheden ved et godt kostume er at finde og udvikle den bestemte detalje, som rummer hele fortællingen i sig." 
                                              Helle Schjønning 


8 kommentarer:

 1. Så fint å lese historien din - godt å tenke på at NOE av det FINE man gjorde for ungene da de var små kanskje har sådd frø som igjen blir nye fine handlinger som deres barn nyter godt av....:) Produserte noen kostymer i sin tid jeg også; Da var det Skorpan i brødrene løvehjerte, batman, oljesjeik og slike personligheter som var oppdraget.... Slettes ikke helt enkelt alltid:) Marihøna di var nydelig....tenker hun koste seg:) Klem sendes med vinden;)

  SvarSlett
 2. Dette er det fineste kostymet jeg noengang har sett- fordi det rommer masse kjærlighet, omtanke og en bevisst holdning. Så mange hundre ganger finere enn de som henger i leketøysbutikkene. Jeg vil også gjøre dette når barna mine skal ha karneval. Jeg tror det er viktige signaler å sende ut til barna sine at ikke alt må være perfekt. Ja takk til å hylle det uperfekte- det var skikkelig fint sagt.

  Wilma er forresten ei utrolig fin, søt jente! For et sjarmerende smil og nydelig øyne. Dere må være stolte!

  Klemmer fra meg

  SvarSlett
 3. Så søt ble Wilma som marihøne! Mammaen min også pleide å sy kostymene selv. Husker godt at jeg gikk bl.a. flamencodanser, piratbrud eller pippi langstrømp :) Jeg har forsettet med denne tradisjonen, bortsett fra: Jeg kan ikke sy med maskin. Men jeg sydde flere ting med hånd, f.e. skinnfrynser på bukser til mine to farlige villvestgutter. Jeg aldri kjøpte kostymene til barna mine, men har lagt alt selv med hjerte og fantasi. Det var morsomt, men nå er de halvvoksen (tror de...) og nekter å gå forkledd.
  Klemmer fra PillePalle

  SvarSlett
 4. Så sjarmerende, hjemmelagd er best !
  Du har vært flik !!
  Skulle likt å se deg i kråkekostymet ;)
  Mamma lagde også kostymer til meg, husker jeg var ei and en gang, syns det var så rart å gå..rumpa svaiet fra side til side når jeg gikk ;)

  Janne

  SvarSlett
 5. Åh så søt hun er! Og så flink du er! Jeg kan ikke tenke meg noe finere å ha på når det er karneval.

  SvarSlett
 6. Nydelig! Jeg husker at jeg tok det som en selvfølge at mammaene lagde kostymene da jeg var i barnehagen. Og for meg ble de forskjellige kostymene knyttet til de mødrene jeg kjente som hadde laget dem, mer enn til barna som hadde dem på seg. Som voksen ser jeg hvilken jobb som lå bak den gang, og hvor sjelden det blir gjort nå. Herlig at du har kost deg med det! Det må være dobbel glede det, å se jenta si leke i noe man selv har lekt med å lage. :-)

  SvarSlett
 7. Vilken skön blogg du har:) Undrar om du har bloglovin att följa med?

  Om du gillar inredning kan du kolla in min blogg:)

  Ha en kanondag

  LOVE Maria från inredningsvis.se

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk. Du kan følge meg på bloglovin. Se link på høyre side. :)

   Klart jeg vil se innom deg også.
   En fin dag til deg også.

   Slett

Tusen takk for at du la igjen en glad hilsen!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...