torsdag 17. mai 2012

Smørbrødkake for to




Matbloggsentralens utfordring denne gangen er FESTMAT, søtt eller salt. 17. mai er en festdag, og denne dagen passer det bra med brunsj eller kurvfest, synes jeg. Inviter familie og venner, og be alle ta med sin spesialitet. Klikk her, for å se min brunsj-meny fra fjorårets 17. mai. 

Vi var hos mine foreldre i går, men 16. mai hadde jeg og Herr Glede en bitteliten festaften. Jeg har lenge ønsket å prøve å lage en ekte svensk "smørgåstårta" - utrolig flott og fristende. Ofte formet som en kake, men her er en avlang variant.


En lite parmesanrest, noen valnøtter, litt fersk basilikum på tube, hvitløk og olivenolje ble til en valnøttpesto.



Sammen med philadelphia og rømme, ble det en god og smakfull ostekrem.




Bakte to brød, så ble det et til 17. mai-frokosten også.

250 g sikta rugmel
750 g hvetemel
1 ts salt
ca 7 dl lunka vann
25 g gjær
3 ss honning
3 ss olje

Jeg bruker min kjære kjøkkenmaskin til baking. Løs opp i gjæren i vannet. Tilsett honning, rugmel og salt. Tilsett hvetemel til passe deig, den skal være ganske klissete. Oljen tilsettes før deigen settes til heving i 1 time. 

Form to brød, legg brødene i brødform og sett dem til etterheving i 20-30 minutter. 
Stek ved 220 grader i 30-45 minutter.

OBS. Brødet kan også stekes i en springform, slik at det blir rundt som ei kake.


Avkjøl.
Skjær bort skorpen på det ene brødet. Er dere flere enn to, kan du bruke begge.


Klar til å begynne på det den aller morsomste delen, nemlig "pyntingen"


Agurk, gooode tomater og avokado i terninger. Vårløk i biter og reddik i skiver, finhakket dill og ruccola skylt i vann.


Jeg laget en tolags-kake. Smør ostekrem på det første laget.


Legg på røkelaks, agurk, avokado og dill.


Smør ostekrem på det neste brødlaget, og legg den med smørsida ned. Smør ostekrem også på toppen.


På toppen legger du ruccola, skinkebiter, reddiker, vårløk og tomater. Liker du å "dandere", kan du smøre ostekrem på sidene og legge ruccolabladene langs kanten. Jeg liker det litt ujålete og "rotete". Det som ble til overs strødde jeg over og på siden av kaken.






Ordentlig festmat! 
Perfekt til å ta med på en vårlig kurvfest eller "festlig" frokost/brunsj.


Med dette innlegget deltar jeg i Matbloggsentralens festmatutfordring.

Gå inn og velg din favoritt
blir det mitt bidrag, er jeg superglad for din stemme.


Du kan stemme fra fredag kl.12.

De 10 bidragene med flest stemmer går videre til finalen, og denne gangen er det Jernia som velger ut vinneren. Du kan vinne vinglass om du legger igjen en kommentar etter å ha stemt.


2 kommentarer:

  1. Å herlighet...Dette så virkelig godt ut!! :)
    Du fikk min stemme, uten tvil det beste bidraget der inne. Krysser fingrene for deg!!

    Nydelig jente du har, tenker hun kosa seg med 17mai :)
    Ha en super helg

    SvarSlett

Tusen takk for at du la igjen en glad hilsen!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...