lørdag 23. januar 2010

Min egen kokebok

Grunnet utrolig snille foreldre, fikk jeg tirsdagskvelden og natta for meg selv - slik at jeg fikk ta igjen litt søvn. Starten kvelden med en skitur i lysløypa, før det ble innesysler og avslapping.
Jeg bruker å ta vare på blader jeg kjøper, for så å klippe ut det jeg vil ta vare på av inspirerende bilder, sitater og oppskrifter. For en stund siden fikk jeg endelig tatt unna en stooor stabel med blader fra før vi flyttet - og onsdag morgen startet "lime-inn"-prosjektet. Kokeboka mi var nå full, så jeg har gått til innkjøp av en ny - en stor "sketch-book" faktisk.Fant ut at jeg hadde samlet opp utrolig mange fristende oppskrifter, blant annet fra Boligliv og Kamille. Blant annet mye som skal prøves til sommeren..! Gleeder meg.

Denne moussaka-oppskriften bestemte jeg meg imidlertid for å lage i går kveld. Har hatt et prosjekt over flere år med å få min kjære til å like denne supergode retten.

Etter at jeg begynte å bruke gresskarkjerner i knekkebrød og frokostblanding, har jeg blitt oppmerksom på at gresskarkjerner brukes i alle slags oppskrifter. Sjokoladekake med gresskarkjerner (eller frø) fikk jeg også lyst til å prøve i går.

I moussakaen skulle det være skåldede tomater - rensket for skall og frø, og hakket i småbiter.
Og dommen fra Herr Glede: "Den beste moussakaen jeg har smakt!". Altså, oppdrag utført.
Oppskrift på min versjon av hjemmelaget moussaka:
400 g karbonadedeig (har ennå ikke prøvd lammekjøttdeig, men det er sikkert knall!)
6 tomater
1 aubergin
2 poteter, skrelt og delt i tynne skiver
1/2 dl hvitvin (viktig!!)
6 dl melk
4 ss smør
3 ss mel
1 egg
100 g ost (70 g parmesan, 30 g norvegia)
1 ss oregano
1 ts timian (urtene skulle egentlig være friske)
1 laurbærblad
1/4 ts malt kanel
1 løk, hakket
1 fedd hvitløk, finhakket
Salt og pepper
Vask auberginen, del den i tynne skiver, legg skivene i et dørslag, dryss over 1 ts salt og rør litt rundt. Sett til side i ca 30 minutter. Ta evt en tur på akebrett... :) Det gjorde vi..
Snitt kryss i skallet på tomatene, ha dem i kokende vann i 1 min, ha dem under kaldt vann, fjern skall og frø. Hakk i små biter.
Kjøttsaus: Varm olje i en panne, ha i løk og stek til den er myk. Ha i hvitløk og stek litt til, før du tilsetter karbonadedeig og surr til det er stekt. Tilsett hvitvin og kok til den er absorbert.
Ha i tomat, urter, laurbærblad og kanel. Rør godt og la det surre på lav varme i ca 40 min. Smak til med salt og pepper. Fjern laurbærblad.
Hvit saus: Smelt smør, tilsett mel og rør inn. Spe med melk og rør godt. Kok opp - ganske tykk saus. Smak til med salt og pepper. Tilsett 1/3 av osten. Avkjøl litt og rør inn egget.
Smør en ildfast form og legg auberginskivene i bunnen. Legg på potetskivene. Hell på halvparten av den hvite sausen, deretter all kjøttsausen og så resten av hvitsausen. Stek i ca 50 min, ha da på osten og stek i ytterligere 10 min. Server med salat.
Så til sjokoladekaken; for den som liker litt å tygge på, er glad i sjokolade, men samtidig følelsen av at det er bittelitt sunnere enn vanlig kake. Denne ble god altså! Neste gang skal jeg prøve å tilsette litt mindre sukker og heller litt mer svisker. Kanskje litt smeltet, mørk sjokolade også? Liker at sjokoladesmaken er litt "bitter".
Sjokoladekake med gresskarkjerner og chili
100 g smør
2 dl sukker
2 egg
2 1/2 dl havregryn (i oppskriften stod det mysli)
1 ts bakepulver
1 krm salt
3 ms kakaopulver 100 % (det stod Valhrona kakaopulver...)
1 ts malt kanel
litt piri-piri (1 krm chiliflak)
10 svisker
1 dl gresskarkjerner (gresskarfrø)
Smelt smøret og visp sammen med sukkeret. Ha i eggene og visp et minutt til. Bland alt det tørre og ha i. Skjær sviskene i små biter og pudre med litt mel. Bland det i deigen. Rør i halvparten av gresskarkjernene. Ha deigen i en smurt form. Strø over resten av frøene og stek i 30 minutter. Det stod ikke temperatur, men jeg prøvde med 180 grader. Kjenn med en pinne om den er ferdig. Kjøl ned og skjær opp i biter.
Godt, kanskje med en kule vaniljeis til?!! Det greie er at den er ganske mettende, så man tar bare et stykke.. :)
LØRDAG! Herlig. I dag er en bra dag.

8 kommentarer:

 1. Yummy, moussakaen så knallgod ut!! Nå ble jeg sulten... :P

  SvarSlett
 2. Så mye god mat du lager Glede! den moussakaen så utrolig god ut og sjokoladekakeoppskriften så spennende ut!Herlig med gresskarkjerner og chili i!Smart å lage en sånn oppskriftsbok!
  Jeg har en perm liggende med oppskrifter fra 80-tallet. Jeg flyttet hjemmefra og kunne veldig lite om matlaging men hadde en stor interesse for matlaging og rev ut alle spennende oppskrifter. Denne permen er fortsatt i bruk og det er moro å se på oppskrifter fra en tid hvor det var populært med litt andre ingredienser enn nå.
  Ha en fin helg videre!Klem fra Kardemomme

  SvarSlett
 3. yammy yammiiiiiii, Du altså.
  Jeg får alltid vann i munnen av å se på all den gode maten du tryller frem.
  Er super lurt med en slik egen kokebok, har selv en slik en.
  Den begynnte jeg på da jeg var liten og den har vokst seg stor og tjukk*ler*
  Morro å se hva jeg lagde da jeg var liten. mye rart, men mye godt og spennende også:)

  Takk for koselige ord på bloggen min.
  Go lørdagsklem

  SvarSlett
 4. God morgen kjære Glede!

  Så fint at du hadde en bra lørdag! Og hipp hurra for snille foreldre som stiller opp midt i uka, sånn at en sliten forelder kan få ta igjen litt tapt søvn. Kjenner behovet for å dra hjem til Toten snart selv... Rasmus jobber 14 timers dager, så jeg er litt "alenemamma" føler jeg. I dag var det min tur til å stå opp med Mathea- typisk når vi hadde besøk til klokka ett i går natt;) Får heller sove litt i dag.

  Så smart med utklippsbok, jeg har tenkt samme tanken mange ganger. Tar vare på de fleste blad jeg også, så jeg får vel bare finne en kveld og ta frem saksa.

  Du lager altså så masse god mat!! Heldig Herr Glede. Selv om moussaka ikke var favoritten, tipper jeg den kommer ganske langt opp på lista nå;)

  Nå står frokosten på bordet og mannen kommer nok snart ut fra soverommet med smale øyne. Da venter egg, aviser og no' varmt i koppen. Søndagsfrokoster er fint!

  Klemmer fra Marthe, med ønsker om en gooood søndag!

  SvarSlett
 5. Hej! Precis den sysslan gjorde jag för någon dag sedan. Klippte och klistrade in recept. Jag är nu inne på min 6:e receptbok. Men långt ifrån alla blir ju lagade även om man tror det när man sparar dem...

  SvarSlett
 6. Selv om jeg akkurat har spist middag ble jeg sulten :)Nam,nam..
  Smart ide med oppskriftsboka.
  Nyt de siste timene av søndagen..
  Siv Janne :)

  SvarSlett
 7. Så fin bok!! Minner meg og mine egne planer på den fronten - både hva angår oppskrifter og interiør.

  Både sjokoladekake og moussaka så også helt fantastisk god ut. Lurer på om ikke disse oppskriftene kommer inn i min bok også;)

  SvarSlett
 8. Flott idé!
  Hvor har du kjøpt boka til å lime inn i?

  SvarSlett

Tusen takk for at du la igjen en glad hilsen!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...