torsdag 23. desember 2010

Fantastiske gulrotrundstykker!Tusen takk for Boligliv! Her finner jeg ALLTID minst en oppskrift jeg vil teste ut. Helst med en gang. Denne uka kom "nyttårsutgaven", og der var en samling oppskrifter som skal passe på nyåret, når vi er ferdige med å spise alle julematen. Jeg synes det er godt å finne noe grovt i jula også, og de som fanget min interesse var gulrotbrød/rundstykker og knekkebrød, lik dem "alle" baker for tida, men med hvetemel istedenfor rugmel.
Gulrotrundstykkene ble i følge mamma de beste rundstykkene hun noen gang har smakt! Med andre ord anbefaler jeg denne oppskriften.

Gulrotsbrød

5 dl vann
50 gram gjær
1 dl kaldpresset rapsolje
1 ss salt
2 ss sukker
300 gram grovt speltmel
500 gram hvetemel

Etter heving:
2 egg
200 gram gulrøtter
100 gram solsikkekjerner
1 egg til pensling

Løs opp gjæren i lunkent vann. Tilsette olje, salt, sukker og speltmel. Elt hvetemel i deigen, og elt til deigen blir smidig. Still til heving i 1 time.
Elt deigen på et meldrysset bord og legg deigen tilbake i skålen. Tilsett egg, revne gulrøtter og solsikkekjerner. Elt deigen godt. Den skal være fet og klissete.
Fordel deigen i klumper, gjerne "skjødesløst" på to bakeplater med bakepapir. La de heve i 30 minutter.
Pensle med sammenpisket egg og stek dem ved 225 grader i ca 15 minutter.

Fullkornsknekkebrød

30 gram havregryn
30 gram solsikkekjerner
30 gram gresskarkjerner
40 gram sesamfrø
50 gram linfrø
100 gram hvetemel
1/2 ts bakepulver
1 ts salt
1 dl vann
1/2 dl kaldpresset rapsolje

Bland det tørre, tilsett vann og olje, og rør rundt til du får en klissete deig. Her kommer noe smart: legg deigen på et bakepapir, og legg et nytt bakepapir på toppen. Rull deigen ut mellom de to bakepapirene, så den passer med størrelsen på en bakeplate. Ta av det øverste papiret, og rut opp knekkebrød med en "pizzarulle". Stek knekkebrødene i forvarmet ovn ved 200 grader i ca 15 min (jeg måtte bruke lengre tid, stekte dem også litt med åpen dør). Avkjøl på rist og knekk dem opp i biter.Så over til en søt liten oppskrift. Kanskje til kveldsmaten, koldtbordet eller tapasen? Eller kanskje til et glass vin en rolig kveld i jula?

"Briekake"

Del en brieost i to (som en kake), og smør på en ostekrem av philadelphia, finhakket soltørket tomat og basilikum. Strø ristede pinjekjerner og litt hakket basilikum på toppen.Ønsker ALLE som er innom en riktig fin og glad julaften!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Tusen takk for at du la igjen en glad hilsen!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...