onsdag 8. desember 2010

Når starter en tradisjon?

Jeg baker i alle fall "Karins knekkbrød fra Rosendals"  for tredje år på rad - så nå mener jeg det er en juletradisjon i min lille familie! Oppskriften fant jeg inne hos Kardemomme, en av damene som gjorde at jeg oppdaget bloggverden og fant "min stil". Nå har jeg også selv anskaffet meg den svenske kokeboka med oppskriften på disse herlige knekkebrødene med fenikkelsmak. Gode til "hverdags" i adventstida - for eksempel med en god ost på... Det går jo en "knekkebrød"-bølge over landet nå, der alle baker disse knekkebrødene med ulike frø og kjerner - men faktisk går det fint an å bake andre typer knekkebrød også! Regner med at man kan variere denne oppskriften på mange måter. Jeg kunne tenkt meg å prøve med andre meltyper og kanskje med tørkede urter...? Jeg bruker å doble oppskriften, men ikke gjærmengden.


Karins knekkebrød fra Rosendals

50 gram smør
2 dl vann
50 gram gjær (tørrgjær)
1 stor ts salt
1 ts nystøtt anis eller fenikkel
3 dl grovmalt rug
2 dl fint hvetemel

Smelt smøret. Hell i vannet og varm til fingervarmt. Ha tørrgjæren i melblandingen sammen med saltet og krydderet. Arbeid deigen smidig og sett den til heving i en time.

Kjevle deigen tynt og stikk ut knekkebrødene med pepperkakeformer e.l. Stekes på 250 grader i ca 10 min., midt i ovnen. Det er mulig du må steke dem litt ekstra med åpen ovnsdør for å få dem ordentlig sprø.


For første år på rad har jeg og mamma også også bakt dette valnøttbrødet. Fant oppskriften i herlige Boligliv. Blir alltid inspirert av oppskriftene i dette danske magasinet! Definitivt en ny tradisjon. Utrolig godt med god ost eller julepålegg på..! Vi doblet oppskriften også her, men ikke gjærmengden.


Valnøttbrød

50 gram gjær
1 ts honning
1 ts flaksalt
6 dl lunkent vann
200 gram hakkede valnøtter
6 dl speltmel (jeg blandet grovt og fint)
6 dl hvetemel
1 sammenpisket egg

Rør gjær, honning, salt og vann sammen. Bland valnøtter med melet, og elt blandingen sammen med det våte. Elt til en smidig deig, og still til heving i 1 time.

Elt deigen, del i to og form til to brød. La brødene heve på bakepapir på en stekeplate i 45 minutter. Pensle med egg, og bak brødene på 225 grader i 25-30 minutter. Avkjøl på rist.

3 kommentarer:

 1. Heisan Glede
  Og du baker og du baker og det blir så saftig godt, når du bruker mel og valnøtt og en deilig speltmel-sort..
  Hi..hi.. du er i sving ved bakebollene ser jeg!
  Disse knekkebrødene burde jeg prøvd, men det fristende valnøttbrødet må jeg nok holde meg unna. Skal ikke gamble for mye med nøtter allergisk og asmatisk som jeg er.
  Men hjemmebakt brød er noe av det beste jeg vet. Ble så glad da Gutta Boys hev seg over julebrødet til kveld i dag og synes det var såååå godt. De gror til og jeg husker slettes ikke at det var så stas med det i fjor.
  Ha glade dager, Glede!
  Stor klem fra Kaspara

  SvarSlett
 2. Efter tre år så är det absolut en tradition, en god tradition!

  SvarSlett
 3. Valnøttbrød - mmm det hørtes deilig ut! Har bakt pepperkake sammen med barna i dag - og det har vi gjort i mange år - så da er det vel en tradisjon det også!! I år har jeg kjøpt stjerneformer, så da blir det kanskje pepperkaketre i stedet for hus..??! Vi får se!
  Ønsker deg en herlig uke!
  Klem fra Lunalu

  SvarSlett

Tusen takk for at du la igjen en glad hilsen!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...