onsdag 29. desember 2010

Romjulsstemning, dots og lammeribbe


Vi nyyyter romjula. Lenge siden vi har hatt en så fin og rolig jul. Herlig! Har prøvd å fange opp litt julestemning fra "bestemors hus". Er riktig så koselig her, men strietapeten og teppegulvet gjør seg ikke på bilde, så her blir det noen nærbilder. Det flotte kremmerhuset har min svigerinne Kristin sydd, og den fiiine puta fra Bloomingville kjøpte jeg til meg selv til jul på vår lokale interiørbutikk.



Juletreet hentet vi selv i år. En ny tradisjon! Veldig koselig og morsomt! Her har jeg prøvd å få fram min favoritt-julepynt, kjøpt på Sverresborg museum i Trondheim. Små sanghefter med kjente julesanger.




Årets beste julegave!! The dots. Gleder meg til å henge opp disse i nyhuset!! Ikke nok med at jeg fikk disse "knaggene" som jeg har ønsket meg, men jeg fikk to sett også! Ett fra Lille Glede og Herr Glede og ett fra mamma og pappa. Men det blir ikke noe problem å bytte dem i min nyoppdagede favorittbutikk..!


Til slutt en ny superoppskrift! Fant den i Magasinet for en stund siden, og har vært på jakt etter en lammeribbe siden. Vi endte opp med en søt, liten lammecarre.

Glasert lammeribbe

Skjær over bena på ribben.Gni den inn med salt og pepper. Plasser den i en ovnsform, legg i uskrelte hvitløksbater. Tøm litt vann i bunnen av formen, før den dekkes med folie. Damp lammeribben i ca 45 min på 175 grader.

Til pensling (til 2 kg lammeribbe)
2 ss honning
1 ts dijonsennep
2 ss soyasaus
1 ts hvitløkspulver
1 ts tørket timian
1 ss balsamicoeddik
1 ts finhakket rød chili

Pensle den ferdigdampede ribba godt før den plasseres tilbake i ovnen. Skru opp temperaturen til 220 grader. Gjenta penslingen et par-tre ganger for å få glasuren sprø. Følg med så det ikke brenner seg. Etterstek i 20-25 min.
Serveringsforslag i oppskrifta er saltbakte poteter med rømme. Mens Herr Glede syntes det var perfekt, kunne jeg gjerne hatt ovnsbakte potetbåter og kanskje bakte tomater eller noe? Men ribba - den ble god den!! Denne glasuren tenker vi å bruke på grillmat i sommer også! Knallgodt.

torsdag 23. desember 2010

Fantastiske gulrotrundstykker!



Tusen takk for Boligliv! Her finner jeg ALLTID minst en oppskrift jeg vil teste ut. Helst med en gang. Denne uka kom "nyttårsutgaven", og der var en samling oppskrifter som skal passe på nyåret, når vi er ferdige med å spise alle julematen. Jeg synes det er godt å finne noe grovt i jula også, og de som fanget min interesse var gulrotbrød/rundstykker og knekkebrød, lik dem "alle" baker for tida, men med hvetemel istedenfor rugmel.
Gulrotrundstykkene ble i følge mamma de beste rundstykkene hun noen gang har smakt! Med andre ord anbefaler jeg denne oppskriften.

Gulrotsbrød

5 dl vann
50 gram gjær
1 dl kaldpresset rapsolje
1 ss salt
2 ss sukker
300 gram grovt speltmel
500 gram hvetemel

Etter heving:
2 egg
200 gram gulrøtter
100 gram solsikkekjerner
1 egg til pensling

Løs opp gjæren i lunkent vann. Tilsette olje, salt, sukker og speltmel. Elt hvetemel i deigen, og elt til deigen blir smidig. Still til heving i 1 time.
Elt deigen på et meldrysset bord og legg deigen tilbake i skålen. Tilsett egg, revne gulrøtter og solsikkekjerner. Elt deigen godt. Den skal være fet og klissete.
Fordel deigen i klumper, gjerne "skjødesløst" på to bakeplater med bakepapir. La de heve i 30 minutter.
Pensle med sammenpisket egg og stek dem ved 225 grader i ca 15 minutter.





Fullkornsknekkebrød

30 gram havregryn
30 gram solsikkekjerner
30 gram gresskarkjerner
40 gram sesamfrø
50 gram linfrø
100 gram hvetemel
1/2 ts bakepulver
1 ts salt
1 dl vann
1/2 dl kaldpresset rapsolje

Bland det tørre, tilsett vann og olje, og rør rundt til du får en klissete deig. Her kommer noe smart: legg deigen på et bakepapir, og legg et nytt bakepapir på toppen. Rull deigen ut mellom de to bakepapirene, så den passer med størrelsen på en bakeplate. Ta av det øverste papiret, og rut opp knekkebrød med en "pizzarulle". Stek knekkebrødene i forvarmet ovn ved 200 grader i ca 15 min (jeg måtte bruke lengre tid, stekte dem også litt med åpen dør). Avkjøl på rist og knekk dem opp i biter.



Så over til en søt liten oppskrift. Kanskje til kveldsmaten, koldtbordet eller tapasen? Eller kanskje til et glass vin en rolig kveld i jula?

"Briekake"

Del en brieost i to (som en kake), og smør på en ostekrem av philadelphia, finhakket soltørket tomat og basilikum. Strø ristede pinjekjerner og litt hakket basilikum på toppen.



Ønsker ALLE som er innom en riktig fin og glad julaften!

lørdag 18. desember 2010

Så var det den julekvelden og kjerringa da!


Gurimalla som desember har rast i vei...! Nå er det bare to arbeidsdager igjen, før jeg skal ta JULEFERIE! Tirsdag og onsdag skal vi lage jul i heimen. Skulle gjerne vært mer innom dere andre bloggere - noe jeg vet ville gitt meg masse inspirasjon og julestemning. Kanskje blir det litt tid i dagene som kommer?
Lille Glede og en småsliten mamma har bakt litt julekjeks i dag. Fant oppskriften i Boligliv: en grunndeig og seks variasjoner. Vi bakte to av dem.


Godjenta mi er en veldig ivrig hjelper, og det er bare å legge vekk alle ambisjoner om å ha det ryddig rundt seg når vi setter i gang. Vi tjuvlånte mammas kjøkken og satte på radioen i bakgrunnen. En koselig og etterlengtet stund for mor og datter.

Grunndeig, 1 porsjon:

120 gram hvetemel
35 gram potetmel
60 gram melis
100 gram smør
1 liten eggeplomme

Bland det tørre, smuldre i smøret og samle deigen med eggeplommen. Tilsett evt. litt mer mel om deigen er klissete. Legg kaldt i 30 minutter.


Nøtte- og sjokoladekjeks

1 porsjon grunndeig
25 gram hakkede hasselnøtter
25 gram hakkede valnøtter
50 gram mørk sjokolade
Hasselnøttflak/mandelflak til dryss

Elt deigen sammen med nøtter og sjokolade. Lag små kjeks, legg dem på en bakeplate og trykk dem litt flate. Dryss på litt hasselnøttflak.
175 grader i ca 12 minutter.



Sitronkjeks med valmuefrø

1 porsjon grunndeig
revet skall av 2 sitroner
2 ss valmuefrø

Elt deigen sammen med sitronskall og valmuefrø. Kjevle ut deigen og stikk ut kjeks med pepperkakeformer. Legg dem på bakepapir og stek i 10 minutter på 175 grader.

Jula er for alltid, ikke bare for en dag,
for å elske, dele og gi, kan ikke settes vekk
som bjeller, lys og glitter i ei eske på ei hylle.
Det gode du gjør for andre, er det gode du gir deg selv.

Norman Wesley Brooks




onsdag 15. desember 2010

Hvorfor...



... finnes det ikke en jaktprøve man kan ta før man skal bygge hus? Føler jeg er konstant på jakt for tida; kjøkkenjakt, gulvjakt, sofajakt, tapetjakt, lampejakt og badekarjakt!


Vi har tenkt å ha et enkelt, lite badekar på et av badene. Synes imidlertid det er vanskelig å finne ut hva jeg vil ha... Har ikke funnet noen som jeg virkelig liker enda. Jeg vet bare at "løveføtter" ikke er helt meg...


Noen som har bestått jaktprøven i badekarjakt og har råd å komme med?
Bildene er lånt fra Svedbergs, Bademiljø og Hafa Baderom.

onsdag 8. desember 2010

Når starter en tradisjon?

Jeg baker i alle fall "Karins knekkbrød fra Rosendals"  for tredje år på rad - så nå mener jeg det er en juletradisjon i min lille familie! Oppskriften fant jeg inne hos Kardemomme, en av damene som gjorde at jeg oppdaget bloggverden og fant "min stil". Nå har jeg også selv anskaffet meg den svenske kokeboka med oppskriften på disse herlige knekkebrødene med fenikkelsmak. Gode til "hverdags" i adventstida - for eksempel med en god ost på... Det går jo en "knekkebrød"-bølge over landet nå, der alle baker disse knekkebrødene med ulike frø og kjerner - men faktisk går det fint an å bake andre typer knekkebrød også! Regner med at man kan variere denne oppskriften på mange måter. Jeg kunne tenkt meg å prøve med andre meltyper og kanskje med tørkede urter...? Jeg bruker å doble oppskriften, men ikke gjærmengden.


Karins knekkebrød fra Rosendals

50 gram smør
2 dl vann
50 gram gjær (tørrgjær)
1 stor ts salt
1 ts nystøtt anis eller fenikkel
3 dl grovmalt rug
2 dl fint hvetemel

Smelt smøret. Hell i vannet og varm til fingervarmt. Ha tørrgjæren i melblandingen sammen med saltet og krydderet. Arbeid deigen smidig og sett den til heving i en time.

Kjevle deigen tynt og stikk ut knekkebrødene med pepperkakeformer e.l. Stekes på 250 grader i ca 10 min., midt i ovnen. Det er mulig du må steke dem litt ekstra med åpen ovnsdør for å få dem ordentlig sprø.


For første år på rad har jeg og mamma også også bakt dette valnøttbrødet. Fant oppskriften i herlige Boligliv. Blir alltid inspirert av oppskriftene i dette danske magasinet! Definitivt en ny tradisjon. Utrolig godt med god ost eller julepålegg på..! Vi doblet oppskriften også her, men ikke gjærmengden.


Valnøttbrød

50 gram gjær
1 ts honning
1 ts flaksalt
6 dl lunkent vann
200 gram hakkede valnøtter
6 dl speltmel (jeg blandet grovt og fint)
6 dl hvetemel
1 sammenpisket egg

Rør gjær, honning, salt og vann sammen. Bland valnøtter med melet, og elt blandingen sammen med det våte. Elt til en smidig deig, og still til heving i 1 time.

Elt deigen, del i to og form til to brød. La brødene heve på bakepapir på en stekeplate i 45 minutter. Pensle med egg, og bak brødene på 225 grader i 25-30 minutter. Avkjøl på rist.

lørdag 4. desember 2010

Mamma


Kreativ og full av energi. Det er mammaen min. En fridag denne uka, fikk hun en ide og satte den straks ut i live. Dette gamle speilet fikk noen strøk med hvitmaling og et par fine blomsterknotter i porselen ble skrudd på. I tillegg ble speilet dekorert med denne søte teksten:




Denne kommoden ble også hvit samme dagen, og fikk nye knotter. Den er gammel og mamma lutet den for mange år siden. Den ble som ny! Kjempefin!


Glad i deg, mamma.

onsdag 1. desember 2010

Reker og kylling i kremet chilisaus

Dette tror jeg må være en av min mammas topp ti. Lørdag fikk vi låne kokeboka og lage denne nydelige  kyllingretten. Hot og godt!

Reker og kylling i kremet chilisaus

1 liten løk, finhakket
1-2 chili, finhakket
Matfløte
1 ts sennep
Kyllingfilet
Reker

Forslag til tilbehør: ris og salat av banan og hermetisk ananas

Kyllingfileten stekes for seg, krydres med salt og pepper og settes til side. KokDeretter steker du løken til den blir myk, før du tilsetter chili og fløte. La det småkoke i noen minutter, før du tilsetter sennep og lar det syde i ti minutter. Legg kyllingfileten og rekene oppi og la dem bli gjennomvarme. Server med ris og salat.

! Har du ferske reker, kan du frese rekeskallen sammen med løken i godt smør. Deretter tilsetter du fløte, lar det koke og siler av sausen, før du fortsetter som beskrevet over.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...