onsdag 4. april 2012

Urtegratinert lammelår i steinovnFor oss handler måltidet om mer enn bare maten. 
Vi kan bruke mye tid på å drømme oss bort i oppskrifter og gruble over valg av råvarer. Men - vi tenker også mye på hvordan både forberedelsene og måltidet kan gjøres så hyggelig som mulig. Å lage mat er sosialt - alle kan være med og bidra på sin måte, og man kan prate, smake og hygge seg underveis.


Når det er påske, spiser vi lammelår minst en gang, det har blitt en tradisjon. Denne gangen ble det ikke på hytta, men mine svigerforeldre har et herlig bakerhus med steinovn, og der er det skikkelig hyttestemning! I tillegg er de også glade i å lage mat, så da inviterte vi oss selv dit på matlaging og et koselig lammemåltid i "Oppistuå"(bakerhuset). Og svigers er ikke tunge å be!Selve maten ble forberedet på svigermors kjøkken. Vi valgte å lage urtegratinert lammelår, eller vår versjon av provencalsk lammelår, om du vil. Lille Glede er fast ansatt som "parmesanriver", en jobb hun liker veldig godt, da det innebærer prøvesmaking av hennes favorittost. Ofte må vi voksne ta over jobben etterhvert, men det er ikke så farlig...Finhakket kruspersille. Vi bruker også fersk rosmarin, da det passer så godt sammen med lam.

Skåldede tomater. Skjær et kryss i tomatskinnet og legg dem 1 minutt i kokende vann. Ta av tomatskinnet og skjær bort stilken.Svigermor skrellet poteter...Og jeg laget urteblandingen...1 bunt kruspersille
4 stilker rosmarin
2 kinesiske hvitløk
1,5 dl strøkavring
Revet sitronskall fra 1 sitron

Urter og hvitløk finhakkes og blandes med strøkavring og sitron.2/3 av blandingen røres sammen med 4 ss olivenolje til en slags "pasta" i egen skål.
1/3 blandes med 100-150 g parmesanost i ei anna skål.

Gni inn lammelåret med sitronsaft, salt og pepper.Skjær poteter i skiver og de skåldede tomatene i båter, og legg dem i en stor stekeform eller stekeplate. NB! Smør formen/platen med olje eller legg på alu.folie, som her. Olje er kanskje lurest.Gni inn lammelåret med persillepastaen og legg det oppå potetene/tomatene.
Mens damene kokkelerte, sørget svigerfar (og Herr Glede) for å gjøre klar steinovnen i bakerhuset.Her er altså "Oppistuå". Ei koselig, lita "hytte" like ved svigers sitt hus.Bort med kullet og inn med lammelåret! Her skulle vi nok lagt på litt folie på toppen, men det er notert til neste gang.


Så er det bare å vente...Gamle kjøkkenredskaper er med å skape den rette stemningen.En gammel skolepult brukes til arbeidsbord.

Litt lek må til mens man venter! Her hopper Lille Glede ned fra taket på bakerhuset.

Etter 1-1,5 time skal osteblandingen på. Fordel også noen smørklatter på potetene.Og etter 15 minutter var osteskorpen perfekt og temperaturen likeså. Like under 70 grader.Det luktet helt fantastisk av hvitløk, parmesan og rosmarin... 

Potetene og tomatene får så mye god smak fra lammelåret under stekingen, og det havner litt urteblanding på dem også. Mmm...


Så er det bare å sette seg ved langbordet og gjøre seg klar til å nyte maten... Sammen!Dette er ei super oppskrift!! 
Så utrolig godt!

Det falt i smak hos Lille Glede også! Det er lov å plukke litt godbiter fra formen til slutt..


Med dette vil jeg ønske alle sammen ei finfin påske. 


Det er lov å stemme fra fredag 06.04 kl.12.00

OBS! Også de som stemmer kan vinne en premie denne gangen. Les mer her

Dette er bidrag nr.35.

Takk til mine svigerforeldre som stilte lammelår og bakerhus til disposisjon. Så kjekt det er å kunne kokkelere og spise sammen flere generasjoner!


4 kommentarer:

 1. Oi oi !! Mat GLEDE sier jeg :)
  Vann i munnen får jeg av å se disse bildene :)
  En slik bakerovn er noe vi drømmer om.. nyt det i fulle drag ;)
  Takk for en fin virtuell opplevelse ;)

  God påske !
  Klem fra Janne

  SvarSlett
 2. Herlighet for ett lammelår!
  Det såg så godt ut at eg sitte her med vann i munnen og det når eg e mett ette frukosten
  Kjekk blogg du har då, jammen glad eg fant den:-)
  Klem Linda:-)

  SvarSlett
 3. Dette så utrolig godt ut! Og spennende å gjøre det på en litt annen måte enn vi pleier. Fint innlegg!

  SvarSlett
 4. ....mmmhh!! buono!! belle foto, ciao

  SvarSlett

Tusen takk for at du la igjen en glad hilsen!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...