fredag 16. desember 2011

Førjulskos


Vi fyller stadig opp fryseren med forskjelig brød til jul. Nå begynner det faktisk å bli fullt - men vi har en liten fryser også da. I går satte jeg en deig som skulle kaldheves over natten. Mamma og jeg bakte dette i fjor også, og dette passer utrolig godt til jul, synes jeg. Oppskriften er fra fantastiske Boligliv. Dette er til 1 brød, men jeg doblet og fikk 2 store brød.

Anisbrød med fiken

1 dl yoghurt naturell
3 dl vann
10 g gjær
1 ss olivenolje
1/2 ss salt
1 ss honning eller sirup
1 ss støtt anis (jeg blandet anis og fennikel)
100 g tørket fiken
200 g grovt speltmel
ca 275 g hvetemel

Løs opp gjæren i yoghurt og vann (kaldt). Tilsett olje, salt og honning/sirup, deretter anis og hakkede fiken. Rør inn speltmel og deretter hvetemel. Deigen skal ha konsistens som en meget tykk grøt. Dryss en bolle med mel og legg deigen i. Dekk til og sett i kjøleskapet til neste dag. Form brød og legg på stekeplate med bakepapir. Etterhev i 20 minutter før du steker brødet på 225 grader i omtrent 30 minutter. Avkjøl på rist.

Ett brød etter min smak! Mmm!


Salt nøttesnacks har jeg også laget. Fant oppskriften i et eller annet julemagasin. Det ble enda bedre enn jeg håpet på. Jeg er veldig glad i nøtter, og med litt salt og chili ble det ekstra spennende. Veldig fort gjort var det også!


Nøttesnacks
 Her synes jeg man skal ta den mengden man føler for, men jeg brukte omtrent:

200 g mandler
100 g valnøtter
100 g hasselnøtter
50 g gresskarkjerner
50 g rosiner
12 tørkede aprikoser
2-3 ss soyasaus
1-2 ts chilipulver

Varm mandlene i en tørr kasserolle. Tilsett soyasaus og chilipulver. Tøm innholdet i en bolle. Varm valnøtter, hasselnøtter og gresskarkjerner. Bland inn mandlene. Ta kasserollen av varmen og tilsett rosiner og hakkede aprikos.





Til slutt et enkelt lite kveldsmattips.

Godt brød
Fikenmarmelade
Camembert

Varmes i ovnen til osten er smeltet. Strø eventuelt ristede nøtter på toppen.


På Vinmonopolet fant jeg denne eplemosten med bringebær. En veldig god erstatning for vin, synes jeg! Skal kjøpe flere flasker til jul.


Jeg hadde termin i går, folkens! Blir vi foreldre i løpet av helga, tro?

4 kommentarer:

  1. Å hoj ! Nå er det spennende tider i heimen deres :) Kanskje julaften blir på fødeavdelinga .
    Det brødet der så VELDIG godt ut , jeg er tilhenger av kaldheving av deig . Det gir en helt spesiell konsistens og smak på brødet . Og med yoghurt i får den en sånn syrlig smak :)

    God helg !
    Klem fra Janne

    SvarSlett
  2. Mmm, her var det mykje godt :)

    Så spanande dagar framover - for ikkje å snakke om timar! :) Ønskjer deg uansett mykje lukke til :)

    SvarSlett
  3. Så deilig det så ut! Alltid inspirerende bilder hos deg ;) Ønsker deg lykke til de neste dagene! Veldig spennende. Hvis babyen kommer idag får vi bursdag på samme dag ;) 17 desember er en fin dag! Klem fra Ellen

    SvarSlett
  4. Jeg ble utrolig sulten av bildene :)
    Alltid en GLEDE å titte innom bloggen din!!
    Klemmer, PiPa

    SvarSlett

Tusen takk for at du la igjen en glad hilsen!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...