torsdag 28. januar 2010

Drømmer om vår og sommer!


Det snør og snør her!
I morgen skal jeg være med
1. og 2. klasse og bygge snøborg. Herlig!
Men innimellom drømmer jeg om tida som
snart kommer; våren og sommeren!
Jeg er inspirert av Mi-Rachel, som er inspirert
av ramme-alvor. Gøy å lære noe nytt!

onsdag 27. januar 2010

Oppskrift på supergod frokostblanding

En leser etterlyste oppskrift på frokostblandingen jeg har hatt innlegg om et par ganger - etter min mening verdens beste frokostblanding, som vi har blitt helt avhengige av i lille familien Glede. Jeg bruker alltid å linke til en oppskrift når jeg omtaler mat, men denne gangen måtte man innom en annen blogg for å finne oppskriften. Jeg har nå funnet en direktelink til oppskriften, trykk her for å komme dit. Det er min svigerinne som har inspirert meg til å prøve denne blandingen! Foruten oppskriften på blandingen, finner du her også masse annen inspirasjon inne på hennes blogg Kristins hus - spesielt innen interiør.

OBSOBSOBS! Oppdatering oktober 2011: TRYKK HER FOR Å FINNE OPPSKRIFT!


Det står solsikkefrø i oppskriften - det er solsikkekjerner som menes her. Lykke til Marie, og dere andre som skulle få lyst til å prøve! Anbefales på det varmeste. :)

søndag 24. januar 2010

Ring fra Urban Retro

Mitt første kjøp på epla.no. Kjøpt av Kristines Urban Retro Accessories. Nydelig, sant?
Fra før av har jeg verdens søteste ugle fra den dyktige damen. Sjekk også bloggen hennes - Urban Retro og bli INSPIRERT.
Måtte bare ha den! Kjøpte også noe annet lite fra en annen dame - kanskje kommer pakken i morgen?

Snart ny uke. Skal køye tidlig og forhåpentligvis bli uthvilt til noen travle hverdager. Liker hverdagene også jeg. Gleder meg på kaffe og Magasinet på ferja i morgen. :)

lørdag 23. januar 2010

Min egen kokebok

Grunnet utrolig snille foreldre, fikk jeg tirsdagskvelden og natta for meg selv - slik at jeg fikk ta igjen litt søvn. Starten kvelden med en skitur i lysløypa, før det ble innesysler og avslapping.
Jeg bruker å ta vare på blader jeg kjøper, for så å klippe ut det jeg vil ta vare på av inspirerende bilder, sitater og oppskrifter. For en stund siden fikk jeg endelig tatt unna en stooor stabel med blader fra før vi flyttet - og onsdag morgen startet "lime-inn"-prosjektet. Kokeboka mi var nå full, så jeg har gått til innkjøp av en ny - en stor "sketch-book" faktisk.Fant ut at jeg hadde samlet opp utrolig mange fristende oppskrifter, blant annet fra Boligliv og Kamille. Blant annet mye som skal prøves til sommeren..! Gleeder meg.

Denne moussaka-oppskriften bestemte jeg meg imidlertid for å lage i går kveld. Har hatt et prosjekt over flere år med å få min kjære til å like denne supergode retten.

Etter at jeg begynte å bruke gresskarkjerner i knekkebrød og frokostblanding, har jeg blitt oppmerksom på at gresskarkjerner brukes i alle slags oppskrifter. Sjokoladekake med gresskarkjerner (eller frø) fikk jeg også lyst til å prøve i går.

I moussakaen skulle det være skåldede tomater - rensket for skall og frø, og hakket i småbiter.
Og dommen fra Herr Glede: "Den beste moussakaen jeg har smakt!". Altså, oppdrag utført.
Oppskrift på min versjon av hjemmelaget moussaka:
400 g karbonadedeig (har ennå ikke prøvd lammekjøttdeig, men det er sikkert knall!)
6 tomater
1 aubergin
2 poteter, skrelt og delt i tynne skiver
1/2 dl hvitvin (viktig!!)
6 dl melk
4 ss smør
3 ss mel
1 egg
100 g ost (70 g parmesan, 30 g norvegia)
1 ss oregano
1 ts timian (urtene skulle egentlig være friske)
1 laurbærblad
1/4 ts malt kanel
1 løk, hakket
1 fedd hvitløk, finhakket
Salt og pepper
Vask auberginen, del den i tynne skiver, legg skivene i et dørslag, dryss over 1 ts salt og rør litt rundt. Sett til side i ca 30 minutter. Ta evt en tur på akebrett... :) Det gjorde vi..
Snitt kryss i skallet på tomatene, ha dem i kokende vann i 1 min, ha dem under kaldt vann, fjern skall og frø. Hakk i små biter.
Kjøttsaus: Varm olje i en panne, ha i løk og stek til den er myk. Ha i hvitløk og stek litt til, før du tilsetter karbonadedeig og surr til det er stekt. Tilsett hvitvin og kok til den er absorbert.
Ha i tomat, urter, laurbærblad og kanel. Rør godt og la det surre på lav varme i ca 40 min. Smak til med salt og pepper. Fjern laurbærblad.
Hvit saus: Smelt smør, tilsett mel og rør inn. Spe med melk og rør godt. Kok opp - ganske tykk saus. Smak til med salt og pepper. Tilsett 1/3 av osten. Avkjøl litt og rør inn egget.
Smør en ildfast form og legg auberginskivene i bunnen. Legg på potetskivene. Hell på halvparten av den hvite sausen, deretter all kjøttsausen og så resten av hvitsausen. Stek i ca 50 min, ha da på osten og stek i ytterligere 10 min. Server med salat.
Så til sjokoladekaken; for den som liker litt å tygge på, er glad i sjokolade, men samtidig følelsen av at det er bittelitt sunnere enn vanlig kake. Denne ble god altså! Neste gang skal jeg prøve å tilsette litt mindre sukker og heller litt mer svisker. Kanskje litt smeltet, mørk sjokolade også? Liker at sjokoladesmaken er litt "bitter".
Sjokoladekake med gresskarkjerner og chili
100 g smør
2 dl sukker
2 egg
2 1/2 dl havregryn (i oppskriften stod det mysli)
1 ts bakepulver
1 krm salt
3 ms kakaopulver 100 % (det stod Valhrona kakaopulver...)
1 ts malt kanel
litt piri-piri (1 krm chiliflak)
10 svisker
1 dl gresskarkjerner (gresskarfrø)
Smelt smøret og visp sammen med sukkeret. Ha i eggene og visp et minutt til. Bland alt det tørre og ha i. Skjær sviskene i små biter og pudre med litt mel. Bland det i deigen. Rør i halvparten av gresskarkjernene. Ha deigen i en smurt form. Strø over resten av frøene og stek i 30 minutter. Det stod ikke temperatur, men jeg prøvde med 180 grader. Kjenn med en pinne om den er ferdig. Kjøl ned og skjær opp i biter.
Godt, kanskje med en kule vaniljeis til?!! Det greie er at den er ganske mettende, så man tar bare et stykke.. :)
LØRDAG! Herlig. I dag er en bra dag.

torsdag 21. januar 2010

Hva er kreativ?

... spurte jeg mamma da jeg kom hjem med vurderingsboken en gang i småskolen. Jeg har alltid vært utrolig nervøs for slike vurderinger og tilbakemeldinger, så jeg prøvde så godt jeg kunne å lese det som stod - men så visste jeg altså ikke hva kreativ betød. Akkurat hva mamma svarte husker jeg ikke, men jeg forstod raskt at det ikke var noe positivt akkurat, og fikk selvsagt lettere panikk. Jeg tok som regel folk veldig bokstavelig før (det hender rett som det er nå også forresten), og ironi visste jeg i alle fall ikke hva var. Men omsider gikk det da opp for meg at mamma tullet med meg, og at kreativitet var noe bra!

Siden har jeg brukt det ordet når jeg skal beskrive meg selv. Jeg er ikke sånn type "tegner-utrolig-fint-å-herregud"-kreativ eller "jeg-har-designet-og-sydd-kjolen-selv-kreativ" (skulle GJERNE vært det!). Mer sånn "Mamma, jeg har sydd meg et strutse-kostyme"-kreativ eller "skriver-sanger-for-folk-til-alle-slags-anledninger"-kreativ.

Hva er kreativitet?
Wikipedia: "Kreativitet er skapende evne eller virksomhet, det vil si oppfinnsomhet, iderikdom og det å lage eller finne på noe nytt. Kreativitet er forbundet med evnen til å fantasere, forestille seg og utvikle nye ideer."

Og hvorfor er jeg så opptatt av kreativitet? Jo, jeg har nemlig fått denne hyggelige awarden av Datt, Ida Susanne og Pillepalle. Tusen takk til dere, sender den i retur! Dere er tre damer med ganske forskjellige blogger/stiler - og jeg koser meg stort med å besøke dere alle, og ikke minst med å lese de fine kommentarene dere legger igjen!

Med awarden følger også en utfordring og reglene finner du her. Utfordringen går kort fortalt ut på at jeg skal fortelle sju fakta om meg selv og ufordre sju nye til å gjøre det samme. Har hatt en lignende utfordring selv, så mulig jeg gjentar meg selv men...

Om meg altså:
1. Jeg har spilt tverrfløyte i mange år og vært stolt korpsmusiker.

2. "Hvilken klasse skal du begynne i?", sa en elev i førsteklasse til meg i mitt første år i arbeidslivet. Med mine 159 cm er maaange elever høyere enn meg.. Men nå har jeg mer autoritet og flere smilerynker, så får vel ikke det spørsmålet flere ganger. :)

3. Kunne jeg ikke jobbet som lærer, ville jeg gjerne blitt ernæringsfysiolog. "Heldigvis" er jeg lærer, for selv om jeg er opptatt av sunt kosthold, er jeg opptatt av å kose meg og nyte god mat! Men kosthold er et utrolig interessant tema! Å, nå er jeg i gang merker jeg... Best å stoppe.

4. Jeg elsker å sitte meg Magasinet og en kaffekopp en lørdagsmorgen! Ikke så ofte jeg får gjort det lenger, men den tid kommer vel.

5. Tror jeg klapper veldig høyt. Folk ved siden av meg ser alltid rart på meg eller snur seg når vi gir applaus.

6. Høydehopp var det verste jeg visste i gymmen!

7. Jeg er utrolig spent for tida, for vi driver og undersøker mulighetene for å bygge oss hus! Gjett om jeg innreder huset i hodet allerede da!!??

Mulig jeg er litt feig nå, men ser at utrolig mange har fått denne awarden/utfordringen, så jeg sier som så at ufordringen får gå til de av dere som får lyst til å ta den! Det er utrolig mange kreative bloggere der ute - alle kreative på sin måte!

NÅ FOLKENS - er det snart HELG! :)

tirsdag 19. januar 2010

En god dag...

... for meg...
er en dag der jeg har energi og overskudd
og får gjort MYE.
Lørdag og søndag var slike dager.
Blant annet fikk vi gjort en del på kjøkkenet.
Hjemmebakt brød! Mmm...

Verdens beste frokostblanding. Har blitt avhengig av denne til frokost - den metter veldig bra.
Sunn er den også. Noen ganger mååå jeg bare ha litt til kvelds også.

Hjemmelagde, sunne knekkebrød. Knasende godt. Disse spiser vi til lunsj eller kvelds.
Søndag kveld var vi med andre ord klare for en ny uke - med "fullt matlager". ;)

søndag 17. januar 2010

En kjapp tur til Hellas

I går ettermiddag dro vi til Hellas en tur... Svigers inviterte oss på den nyelige, greske retten Stiffado. Vi er heldige!
I natt trodde jeg huset skulle blåse bort! I morges måtte jeg ta inn Muster via kjøkkenvinduet, for bakdøra var "gjenblåst" av snø. Godt å sitte inne med kaffekoppen og fyre i ovnen.
Happy søndag alle sammen!

fredag 15. januar 2010

Ny bukse?

I høst kjøpte jeg en supergod bukse på B-young i str S, merket var "Sisters point". Denne uka fant jeg en lysere utgave av samme merke på salg. Hadde litt dårlig tid, så prøvde den ikke, kjøpte samme størrelse som sist. Dessverre var den for stor... Siste gangen jeg kjøper en bukse uten å prøve den... Hehe.. Dumme meg tok av lappen, så får nok ikke byttet den.

Buksa har litt stretch og er "slim-fit". Synes den sitter så bra bak - om den passer vel og merke. Perfekt til å ha med høye støvletter til. Ganske lav i livet, men ikke for lav. Ikke altfor trang "oppi".
Er noen interessert, kan den kjøpes for kun kr 200, -. Eventuell porto kommer utenom.

Over til noe helt annet. Her har vi kost oss med taco, med hjemmelaget tacokrydder. Genialt! Denne gangen med piri-piri. Grunnoppskrift finner du her. Neste gang skal vi også prøve å lage salsaen selv. :)

Lille Glede fikk også en smak for hun køyet. Det går mye i "MMMMMM" for tida! Synes det er såå gøy at hun er så glad i frukt og grønt.

tirsdag 12. januar 2010

Sjokoladeglede - Chocoplaisir

Jeg har oppdaget en ny glede
Sjokoladeglede
Chocoplaisir
Håndlaget kvalitetssjokolade
Levert til meg i posten i dag
Bestilt hos et sjokolademakeri i Brattvåg

Jeg har sansen for slike
som er så tøffe og starter noe på egenhånd
følger drømmen

Vi har smakt på noen få i dag
Nydelig
Sjokoladeglede
På en helt vanlig tirsdag

lørdag 9. januar 2010

Min oppskrift på en finfin lørdagsmorgen!

1. Sove! I dag fikk Glede sove helt til klokken åtte. Makan til luksus! Energien er tilbake!

2. En god frokost; eggerøre og laks er et must på helg, samt litt frukt og grønt! Bare fargene gjør meg glad. :)

3. Nybakte scones. I dag ble jeg inspirert av denne oppskriften. Jeg halverte den og droppet sukkeret, tilsatte i stedet litt salt. Tok halvt om halvt med fint og grovt mel, samt litt havregryn. Hadde ikke yoghurt, så brukte melk.

Tilsatte rosiner i halve deigen og hakkede valnøtter i den andre halvparten.
Men hvordan fikk du tak i trelsleiven, Muster?

I dag ble det blomsterscones! Trenger litt vårfølelse i vinterkulda!

Aha, det har vi synderen. Da jeg snudde ryggen til, fikk Lille Glede tak i sleiven.. Deigen smakte tydeligvis fantastisk godt; Mmmm... Nammenammenam!

Men rosiner er definitivt favoritten!

Min utrolig omtenksomme og snille mamma, kjøpte litt oransje ting i gave til meg her om dagen. En klut, en potetskreller og "maisholdere". Fant ut at det var på tide å ta fram noen av de andre oransje tingene også...

Mariskålen min. Er veldig glad i den. Ønsker meg flere.. Har lyst på noen i mindre størrelse, i klart glass.

Litt oransje på tallerkenhylla...


Kaffeboksen fra Fretex har fått komme frem på benken igjen.. Den digitale kjøkkenvekta er genial og er i bruk nesten daglig.

Fant denne oljen innerst i et skap, en gave fra mitt kjære søskenbarn. Snart på tide å smake på den, tror jeg! Kanskje i kveld.
Nå venter en aketur, samt grøtspising hos svigers. I kveld blir det verdens beste lasagne. Ha en flott lørdag alle sammen!

mandag 4. januar 2010

Skål fra Datt og Kaspara-brød

I romjula var vi så heldige å få besøk av Datt og hennes kjære. Hun er så omtenksom og søt, og hadde med denne fine "sukkerskåla" til oss i kårboligen...

- med brunsukker oppi... Blir nok Herr Glede som koser seg med innholdet, mens jeg koser meg med å se på skåla! Og så tenker jeg på deg, Datt. :) Tusen takk.


Dersom jeg besøker Kasparas regnebue, blir jeg ALLTID inspirert. Det er nok det jeg liker best ved bloggingen - å bli inspirert på en eller annen måte. Rett før jul var det en brødoppskrift som fanget min oppmerksomhet inne hos denne herlige damen. Dette måtte jeg rett og slett prøve.. I helga satte jeg i gang.

Som jeg har nevnt tidligere er jeg ikke alltid god venn med gjærdeigen, men denne hevet godt og ble slik den skulle. Min erfaring er at rugmel gjør deigen mer klissete, men tro meg, det var verdt det! Jeg valgte å bruke bare 50 g gjær (1 pose tørrgjær, faktisk), og litt mer rugmel.

I mangel på brødformer, måtte jeg la brødene få heve i den retningen de måtte ønske...

Men resultatet ble veldig bra, i alle fall smaksmessig. Ikke så verst fasong heller egentlig. Og så DEN GODE SKORPEN da! Elsker ordentlig skorpe på brødet! Brødet falt i smak hos hele den lille familien Glede - så det er nok en fare for at jeg baker slike brød igjen! Garantert.
Takk til deg Kaspara, og alle andre der ute som INSPIRERER!
Håper alle får en finfin start på året! Her er det maaasse snø, og det er meldt opp mot 20 minus.. Oioi..

fredag 1. januar 2010

Vips..

... så var jula over. Vi har hatt en fin uke, selvsagt med fokus på god mat og på familien. Jeg liker å starte på et nytt år! Blanke ark. Masse å se frem til. Mange planer og drømmer.

Inspirert av juleutgaven av Boligliv, laget jeg min egen karri i romjula. Skal prøve meg frem for å få den beste kombinasjonen, men denne gangen var det gurkemeie, pepper, spisskummen, koriander, nellik, sennepsfrø, ingefær, fennikel, kanel og chili.


Fikk vann i munnen av oppskriften på karrigryte - så den måtte selvsagt prøves. Karri frest i olje, hvitløk, løk, kyllingfilet, kokosmelk, hakket tomat, squash, gulrot, champignon, mango, sukker, limesaft, salt og pepper, mandler, cashewnøtter.

En herlig lukt spredde seg i huset, mens gryta "godgjorde seg"...

Masse gode smaker, herlig med litt tyggemotstand i nøttene.. Denne kommer vi definitivt til å lage igjen. Nesten gang med mer chili i karrien! Lille Glede fikk smake neste dag, og dommen var klar: "Mmm..!".
Her har det kommet mengder med snø, så Herr Glede har måket snø for harde livet! Glede selv har hatt en lite "bekkenløsningstilbakefall" i romjula, så jeg satt på trappa og observerte. Du, så fantastisk godt det er å være ute! Og tanken på at vi nå går en lysere tid i møte gjør meg glad!
Legg for øvrig merke til termokoppen jeg fikk av min gode venninne til jul! Bodum i lekker lilla. Så god å holde i! Den skal jeg ha med meg på fergeturen til jobb.

Blir aldri lei av utsikten fra kårboligen!

Nyttårsaften tilbringte vi med foreldrene mine og bror Glede. Etter mitt ønske spiste vi i toppetasjen - en flott stue vi bruker alt for sjelden. Mamma hadde dekket et nydelig bord! Hun serverte pinnekjøtt på Hellstrøms vis. Namnam.. Juleribba lager vi for øvrig også etter Hellstrøms oppskrift. Den smaker sååå godt!

Godt nyttår alle sammen!
Nå roper senga på meg...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...