søndag 28. februar 2010

Tenk å...

... få en slik lekker kreasjon av sin mamma, "dandert" på et fat hun har arvet og gir videre til meg!?


... eller å få sove til klokken åtte, stå opp og få servert en deilig frokost med nybakte rundstykker - der jeg får beskjed om at jeg må spise godt, for vi har barnevakt og skal på skitur bare vi to, i strålende solskinn!

... for ikke å snakke om at jeg i går kveld fikk servert hovedretten fra bryllupet vår: Arni Kleftiko. Fantastisk godt! Egentlig forbeholdt bryllupsdager men...

Arni Kleftiko (enten i ildfast form eller porsjonspakket i aluminiumsfolie)
Lammekjøtt (ca 600 g)
6 fedd hvitløk
4 sjalottløk
4 poteter i skiver (gjerne litt mer...)
4 små gulrøtter
200 g fetaost (naturell)
saften av en sitron
4 ss olivenolje
1 ts tørket oregano
1 ts rosmarin
1 ts mynte (vi har aldri tilsatt det...)
salt og pepper
2 ss rødvin i hver pakke - eller 8 ss til sammen
Alt legges lagvis, før man tømmer over olje og rødvin og topper med fetaost. Stekes på 175 grader i ca 120 minutter. Blir nesten bedre jo lengre det får stå - kjøttet blir da mørt og godt. Bare pass på at fetaosten ikke blir brent. ANBEFALES!!
... i ettermiddag kom mamma og pappa på middag. Pai stod på menyen i dag. Her lager vi det meste fra bunnen av, men jeg har hørt flere kokker si at paideig er en av de tingene man ikke behøver å bruke tid på - så i dag brukte jeg butterdeigsplater. Ellers var det soltørket tomat, smørstekt sopp, sjalottløk og paprika, litt pepperonipølse, skinke og en eggeblanding tilsatt parmesan, norvegia og matfløte. Det er så genialt med pai - man tar det man finner i kjøleskapet!
... og Lille Glede spiste pai hun også gitt! Etter å ha levd på druer, dadler og saltstenger, er det godt å se at den lille kroppen begynner å bli seg selv. Her er det eneste vi rakk å kjøpe til Tupsi på den amputerte Trondheimsturen; en ny drikkekopp. Fant den på butikken "Ting". Her kunne jeg handlet for altfor mye penger, det er jeg ganske sikker på!
Dersom noen nå har fattet mistanke om at det har vært en litt spesiell dag i dag, kan jeg bekrefte at Glede selv fyller 29 år i dag! Mitt siste år i 20-åra er i gang, og det føles bra! Dessuten er det nøyaktig et år siden jeg begynte å blogge også, så dersom du følger med i dagene fremover, skal du ikke se bort i fra at det blir en liten Give away etterhvert!
Ønsker alle en flott kommende uke!

lørdag 27. februar 2010

Matlaging som terapi

Livet kan ikke planlegges. Onsdag dro vi til Trondheim. Vi rakk middag med bror Glede, litt shopping torsdag og et glass champis om kvelden. Tanken var å være hele helga, men da Lille Glede ble dårlig og ikke ville spise, kjørte vi hjem fredag morgen. Det er best å være hjemme når man ikke er frisk. Ørebetennelse var diagnosen. Ikke greit å være liten da...

I dag har det vært en helt nyyydelig dag her på Nordmøre. Sol fra skyfri himmel. Jeg og Herr Glede har fått gått oss en tur begge to. Herlig. Siden jeg la meg klokken ni i går og Lille Glede på mirakuløst vis sov til nærmere halv seks, våknet jeg full av ny energi. Når man må være mest inne og har masse energi, når man er litt frustrert over stadig forkjølelse og humbug - da må jeg finne på noe og da er matlaging "terapi" for meg!

Laget sjokoladekake med chili, svisker og gresskarkjerner igjen i dag. Denne gangen gjorde jeg noen justeringer i forhold til sist; halverte sukkermengden, erstattet halvparten av melet med kokosmel og tilsatte noen flere svisker. I tillegg strødde jeg sesamfrø og salt på toppen av kaka, sammen med gresskarkjerner - inspirert av en liten konfektkake jeg og Herr Glede smakte på en kafè i Trondheim. Synes kaken ble enda bedre denne gangen, så endringene skal noteres "i margen". Ikke en kjempesøt kake, men mange gode smaker og mye godt å tygge på. Men - enda kan jeg nok tørre å ha i mer chili!

Så måtte jeg prøve en ny type frokostblanding jeg fant i et blad for en stund siden; Granola. Her kan man egentlig bruke det man vil, men man skal ha en base av store havregryn (ikke lettkokte) e.l, jeg brukte firkorn. I min blanding tilsatte jeg i tillegg gresskarkjerner, solsikkerkjerner, sesamfrø, valnøtter og mandler. Jeg varmet forsiktig opp ca 200 g honning og tilsatte 2 ss olje, og vendte det tørre inn i dette. Deretter skulle alt inni stekovnen i 20 minutter på 175 grader.
En del søtere enn min "favoritt-frokostblanding" , så den blir nok ikke til hverdags, men den var spennende og crunchy! Neste gang tror jeg at jeg skal tilsette litt rosiner også. Den anbefales servert med gresk yoghurt og friske bær - det skal prøves til sommeren!
Oppdatering: jeg fant denne vin- og matbloggen i KK i dag, og måtte titte innom. Der fant jeg en litt annen oppskrift på Granola, som jeg likte litt bedre; mindre honning og heller litt eplejuice..! Og masse annet godt.. Den skal prøves neste gang!

Med sykt barn kreves litt kreativitet i forhold til å finne på ting. Her "baker" Lille Glede, mens jeg romsterer på kjøkkenet. Hun kan holde på lenge med å plukke havregryn fra en bolle over i en annen... Her prøves for øvrig også hårstrikk for første gang! Det var stas!

Så kan man jo alltids prøve mammas vintersett fra Pickles...
Det er flest fordeler med å bo her på bygda, men det kan være vanskelig å få tak i noen matvarer. Jeg har surfet på nettet og kom over en nettbutikk som heter http://www.kinsarvik.no/. Her fant jeg en del som jeg var ute etter: kokosmel, kokosflak (i alle fall noe som ligner) og bukkehornsfrø (til blant annet hjemmelaget karriblanding).

Da står en gresk spesialitet i ovnen; "Kleftiko". Vi hadde det til hovedrett i bryllupet. En favoritt i vår lille familie! Ønsker alle en flott lørdagskveld!

onsdag 24. februar 2010

Hurra for Urban Retro!!

Kristine med den utrolige flotte bloggen Urban Retro har passert 40 000 besøkende og feirer med en Give Away. Fint for oss! Du ser på bildet hva du kan vinne, trykk på det for å komme til bloggen... Hun har akkkurat solgt en superkul leilighet, som hun og samboeren har pusset opp - wow sier jeg bare! I tillegg selger hun veeeldig mye fint hos Epla i Urban Accessories/Ugleboden. Jeg har kjøpt en ring og et armbånd i samme stil som den grønne ringen under, og krysser fingre og tær for at jeg kunne vunnet den. Hva ønsker du?


Stort grattis til deg Kristine!!

Snille Datt og Bakeglede

Søteste Datt var selvsagt gjest på pizzafest i helga. Omtenksom som hun er, hadde hun med gaver både til vert og vertinne. Noen har kanskje fått med seg at jeg samler på Daisy fra Turi Design. Datt kom med tre asjetter til meg - tusen takk! Fra før har jeg en ildfast form, to asjetter, mugge, sukkerkopp og smørkopp - så nå begynner det å bli litt...


Det beste med bloggingen må være at man blir så inspirert! I helga kom jeg over en oppskrift inne hos Livet er heeerlig, på hjemmelagde frokostbrød. Oppskriften finner du her. Jeg tok en pose Fiberbakst i stedet for hvetemel. Gode ble de, og ganske fine også, om jeg skal si det selv! Lille Glede hjalp til med kjevlingen, med sin egen lille kjevle som hun har fått av sin bestemor. Det havnet visst litt deig i munnen også...
Så måtte jeg bare prøve Kasparas vaniljesnipper. Var kjempespent! Jeg lagde de nok større en 8 * 8 cm, slik det står i oppskriften - så delte dem i to. Men - de smakte veldig godt!! Med all denne baksten i hus, ba vi svigers og foreldrene mine på kaffe/kveldsmat. Jeg var så mett i går kveld at jeg trodde jeg sprakk... Men i morges var jeg sulten igjen gitt. Hmm..

Nå skal jeg pakke ut i bilen, mens Lille Glede fortsatt sover. Om noen timer går nemlig turen til byen vår; TRONDHEIM! Bror Glede reiser bort i helga, så vi har lånt leiligheten. Gleder oss!

søndag 21. februar 2010

Pizzafest med fiiine venner

Svigers har bygd seg et bakerhus med steinovn like bak huset sitt. Med langbord og levende lys, er det ordentlig hyttestemning der! Første gangen vi satt der og spiste pizza, visste vi at vi måtte låne huset og be inne venner på pizzafest! Så - i helga kom 9 gode venner på besøk! Gjett om vi koste oss!!??

Herr Glede var "sjefsbaker". Han og svigerfar fyrte i tre-fire timer i forveien, før gjestene kom og det var klart for å sette i gang. Her er noe av det vil brukte til fyll. Vi var begge så opptatt med baking og steking at jeg har få bilder å vise frem, men viser de jeg har...

Vi brukte "pizzaformer" og bakeplater da vi stekte pizzaen. Det går også an å legge pizzaen rett på steinen, men vi er ikke så "drevne" enda - det får bli neste gang!

Steketiden er vel kanskje ti minutter, og da får man god skorpe og smak!
Her er pizzadeig-oppskriften:
5 dl vann
25 gjær
1 dl olje
1 ts salt
1 l hvetemel
Vi hadde prøvebaking for noen uker siden, og da stekte vi fem brød på "ettervarmen". De var ferdige på 25 minutter! Saftige og gode, med herlig skorpe.
Håper vi også kan bygge oss et slikt bakerhus en gang - dette er virkelig genialt!
Må benytte anledningen til å takke de fine vennene våre for en flott kveld!! Og en stor takk til svigers som var så snille å låne oss huset.

fredag 19. februar 2010

Saken er biff

Hei og hopp og hurramegrundt
vinterferien er i gang
Lille Glede er hos mormor og morfar
dermed får vi sove godt og natta blir til en forandring lang...

Knallgod biffsalat har stått på menyen i kveld
oppskrift får du om du trykker her
få ingredienser, du klarer det helt selv
kjekt er det selvsagt også om du har noen nær


I morgen møtes vi 11 herlige til pizzafest
svigers nye bakerhus er for kvelden "booket"
stenovnsbakt pizza med det fyllet man liker best
tror det blir varmt ved langbordet, døra blir nok ikke lukket...!

onsdag 17. februar 2010

Snill nabo

I dag formiddag banket det på døra.
En nabo kom på besøk.
Vi er også i slekt og har kjent hverandre fra jeg var lita jente.
Det ble kaffe og skravling...
Se hva hun hadde med seg!
For en hyggelig overraskelse på en helt vanlig onsdag formiddag!
Og så lilla da... Herlig. Tuusen takk, snille du.
De får henge på den fine hylla jeg kjøpte på An Angel By My Side i fjor.

Kjøpte også noen fine bordskånere på samme butikk for en stund siden.
Det er trangt om plassen på den lille hylla...
Men det gjelder egentlig generelt i denne kårboligen. Hihi..
Noen ganger kommer jeg over ting som bare roper på meg..
Noen som kjenner seg igjen?
Dette nydelige armbåndet så jeg da jeg tittet innom Urban Retro og noen klikk senere hadde jeg kjøpt det i Uglebodenepla.
Hva syns du?

lørdag 13. februar 2010

Med åtter roser - eller to...

Åtte roser vil jeg gi deg
En fordi du er så pen
En for alle drømmer i deg
(Lar du meg få plass i en?)
En fordi du er en hulder
En fordi du er en ånd
En for trykket av din skulder
En for varmen av din hånd
En for håpet, en for slottet
vi skal bygge. Det blir åtte
åtte roser som vil tørste
efter å få være nu
hos den niende og største
ville rose - som er du Heldige meg. Jeg fikk to roser i dag. En fra min kjære i anledning Valentine`s day, og en fra Lille Glede til morsdagen. Rosene minnet meg om de åtte rosene jeg fikk av kjæresten min da han holdt tale i bryllupet vårt. Talen var diktet "Med åtte roser" av Andrè Bjerke... Kunne ikke fått finere tale jeg.

Nå har vi kost oss med "Svin med fyll og fanteri". Mandelpoteter ble kokt 10 minutter, før de ble blandet med olje og rødløk i en ildfast form, og stekt på 200 grader i 25 min. Vi stekte svinekjøtt "omgitt" av en blanding med 1 dl strøkavring, 2 ss olje, 1 dl revet eple, 2 fedd finhakket hvitløk, 1 ss timian og 1 ss rosmarin, samt salt og pepper. Dette la vi i ildfastformen sammen med sprøstekt bacon, og stekte det i ytterligere 12 minutter. Ved siden av hadde vi en dressing av 1 ts grov sennep, 2 1/2 ss olje og 1 1/2 ss balsamico.
Retten smaker litt som Provencalsk lammelår, den er bare litt mer mager... Jeg bruker også å ha i noen tomater, for å få litt farge og mer smak. Forrige gang brukte jeg spekeskinke i stedenfor bacon, og det var egentlig like godt.
Ønsker alle mødre en flott morsdag, og Happy Valentine`s day til alle sammen! Jeg gidder ikke å være i mot slike dager. Synes det er en fin anledning til å gi ekstra oppmerksomhet til dem man er glad i!

fredag 12. februar 2010

Kan det bli nok levende lys?

Tipper jeg ikke er den eneste i blogglandia som elsker å tenne levende lys...? Her går det unna med både telys og kronelys. Da jeg var innom "vår" flotte interiørbutikk An Angel By My Side, falt jeg for denne "lykten".

Foreløpig er det "stumpene" fra adventsstaken jeg bruker. Ooops.. Der ser jeg at talget flyter utover.. Typisk. Noen flere som har det problemet? Noen gode tips for å unngå det? Er jo så vanskelig å få ut de greiene der.. Skapet som den nye lykten står på, kan du lese om her. Gleder meg sinnsykt til å få hvite vegger igjen!! Blir ikke fortrolig med disse trehvite veggene. Husbyggingsplanene går sakte fremover... Oh-la-la, så spennende!

Leste for øvrig i KK at ekte stearinlys ofte lages av palmeolje, og at vårt forbruk av dem dermed går ut over raseringen av regnskogen. Andre lys er laget av parafinvoks, og de slipper ut klimagasser. KK foreslår å lage sine egne lys av bivoks... Noen som har andre forslag?

tirsdag 9. februar 2010

Hvorfor jeg elsker jobben min...:

... Se hva som ventet på meg på rommet til en klasse jeg har, da jeg kom tilbake etter en uke hjemme med NORO-virus (omgangssyke)!!?? Alle hadde signert nederst og var sååå stolte... Under det stoore brevet, ser dere for øvrig den digre plastmatten fra House Doctor, som jeg kjøpte på Nettpynt for en tid tilbake. Den dekker så og si hele stuegulvet, så den er ganske stor. Men - alt er relativt, det sier kanskje også noe om størrelsen på stua vår!!?

torsdag 4. februar 2010

Gi meg en kafè!

Sola skinner fra en blå himmel... Herlig. Lyset blir bare viktigere og viktigere for meg jo eldre jeg blir, kjenner jeg. Kjøpte disse søte øredobbene på epla hos marie fly fly for en stund siden. Venter på en anledning til å få brukt dem... Savner å pynte meg litt og gå på kafè med gode venner. Synes det skulle vært noe slikt rundt her også!


Familien Glede har hatt besøk av NORO, slett ikke et hyggelig besøk. Lille Glede er fortsatt pjusk, så vi to har vært innemurt i kårboligen i snart en uke nå. Å, som jeg gleder meg til en normal hverdag.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...